Riddare Varin härstammar från pälshandlarätten Varin i Rutenien, ”det egentliga finland”, vilka bosatte sig på Alnö för att övervaka handeln av pälsar mellan Ruserna och Västerlandet under äldre medeltid. Riddare Varin ingick i den blivande Norska kungen Olav II Haraldssons följe till Normandie och blev där dubbad till riddare.

Med tillit från sin tidigare stridskamrat Kung Olav kom Riddare Varin av Nedergård att återvända till Alnö och bli en viktig kugge i handeln med arktiska pälsar, järn och fisk längs Indalsälven. Pälsarna såldes vidare via Bergen ut i Europa och var ett stabilt tillskott i Norska skattkistan som även lockade till sig intriger och internationella konflikter.

Efter en kupp i Norge blev Olav landsförvisad, och kom tillsammans med Riddare Varin att resa tur och retur till Novgorod (läs svenska Holmgård. utanför St Petersburg) för att söka stöd av Ruser och Svear. År 1030 går Riddare Varin med den landsförvisade Kung Olavs trupp via Ålands hav och Selånger med målsättning att kristna Norge och ta tillbaka tronen.

Konungen avlider i Stikklastad utanför Nidaros i Norge, och helgonförklaras till Sankt Olav efter de mirakel som skedde runt hans bortfall. En sargad Riddare Varin återvände till Alnö med fåtalet män och sin nyvunna Kosacktränade Basjkirhäst Agai. Trött på fälttåg och intriger fortsätter han med efter eget hjärta och järnhand att bevaka handeln uppström Indalsälven med sin Riddarorden Norrlandicum från Alnö och Lögdö. (Klingerfjärdens fiskevatten)

Under årliga riddarspel prövades årets nya adepter i kamp och det trimmades tekniker på Alnö Kyrktun, än så i dag.

Riddare Varin av Nedergård

Favoritvapen: Ruservrålet

Varin: Fornnordisk betydelse är Varg.

Vapensköld: Argento med klarblå romb med guldfärgad fransk lilja.

Motto: Var alltid redo för allt! (Förväntar sig inget positivt och skapa sin egen glädje…)

Rider för: Antirasism

Häst: Agai – Rysk Basjkir 16 år

Akilles häl: Kvinnors charm.

Mål: Gå sin egen väg som, ångra inget och dö med EN nöjd suck..

Rättvisans riddare, Sigurd av Lögdö

Denne ädle riddare dyker upp när man minst anar det. I hans spår följer lag och ordning. Rätt ska vara rätt och oförrätter fördrivas! Ära är att åtfölja lagen, vilket Rättvisans riddare gör, eller så skriver han helt enkelt om lagen, på det sätt det är tänkt att den ska vara. Han är både domare och bödel. Ingen vill stå i vägen för hans skarpa svärd då han har lagen på sin sida!

Han har vigt sitt liv åt rättvisan och att bekämpa oförrätter. Efter senaste korståget har han rest runt i hela Europa på jakt efter krigsförbrytare som en efter en fått sota för sina brott. Lögdö är numer hans säte för att döma banditer som lurar längs St Olavsleden och handelsvägen i Väst. Han är diplomaten i Norrlandicum och dömer ibland även sina egna Riddarkompisar till bot och bättring.

Hans motto är Segra eller dö och ännu har han inte dött… De som inte åtlyder lagen får smaka på lagens långa arm!

Rättvisans Riddare, Sigurd av Lögdö

Favoritvapen: Lagens långa arm (lansen)

Motto: Vincere aut mori (Segra eller dö)!

Rider för: Alla kvinnors rättigheter

Häst: Luciero – Portugisisk Lusitano

Riddare Laxbane

Laxdräparen ovanligt nog dubbad riddare i Norrland under St Olavs korståg. Att säkra handeln med Järnhandeln, fiskhandel och pälshandeln ingick i Olav och den Svenska kungen långgående plan och intresse, trots allt om skatten inte kunde tas ut på Östersjön måste beskattningen realiseras i Norr. Handelspakten var redan sluten mellan Nya Norge och Sverige det som saknades var lokalkännedom och förankring. En av de erkända handelsmännen eller var han egentligen en kvinna? Laxbanen som hen kallades innan hen dubbades kontrollerade redan laxhandeln från hav till lekplatser i inlandet, där smolten blir till lax. Laxbanen dubbades i hemlighet och skulle aldrig få avslöja sin egentliga identitet, att Riddare Laxbane under rustningen är mjuk som en kvinna. Det sägs alltså att hen är en förklädd kvinna som med sin styrka och charm försvarade fiskevattnet och dess rikedom från allt ont.

Riddare Laxbane är dock stenhård från sin tid på Danska havet och hantering av slemmig torsk. Leendet bedrar alltså och ibland önskar både Riddare Varin av Nedergård och Rättvisans Riddare Sigurd av Lögdö att de aldrig träffat och dubbat Riddare Laxbane. Tack och lov ingår de i samma riddarloge.

Riddare Laxbane

Favoritvapen: Laxklubba

Vapensköld: Havsblå med argento mördarlax

Motto: När lek blir till allvar, då ska laxen flås.


Rider för:   Havens rikedom och prakt

Häst: Pelle – Nordsvensk

Avrustade

Vi är ett gäng entusiaster som gillar kombinationen hästar, teater, och träning med tunga utrustningar och blanka vapen.

Från vänster:

Annelie Hamrin
Väpnare Linda Jonsson

Johan Löfqvist
Väpnare Nicklas Knutar

Calle Nyström – huvudtränare
Väpnare Jonas Nyberg

Självfallet går vi inte lottlösa i vår kamp mot ondskan och beskyddande av lokal handel – vi har extremt roligt också! Ansluter er till vårt glada gäng och var med att utmana Tornerspelslag kommande år. Med eller utan häst går bra beroende på var du är i livet.


Kanske får vi se en presentation av Jemtlandcums riddare här, om de törs komma i till oss….